Poziv k združevanju parov (partnerji iz tujine)

Danes 16.7.2020 sta evropska poslanca dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva naslovila pismo na predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo, v katerem pozivata k čimprejšnjemu ukrepanju na področju združevanja parov (partnerji iz tujine). Poslanca v pismu navajata, da dnevno prejemata sporočila državljank in državljanov, ki so kot pravijo na samem začetku popolnoma razumeli vse vzpostavljene ukrepe, toda dejstva, da po vsem tem času, ko so tudi ukrepi na marsikaterem področju ukinjeni ali vsaj razrahljani, njihovim partnerjem še vedno ni dovoljen vstop v EU in Slovenijo izključno zato, ker niso poročeni, ne morejo.  

Problem so že prepoznale številne evropske države, med drugim skandinavske države in sosednja Avstrija, pred vrati je podobna odločitev Češke, ki so takšne izjeme že omogočile.

K reševanju problematike je tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson javno pozvala države članice k razširitvi definicije družinskih članov, ki so izvzeti iz začasne omejitve potovanj, in sicer na partnerje, s katerim ima državljan/-ka EU trajno razmerje, ki je ustrezno potrjeno, kot je to zapisano v drugem odstavku tretjega člena Direktive 2004/38/ES.

 

PISMO PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, gospod Janez Janša,

 

piševa vam v imenu državljank in državljanov, ki so se obrnili (tudi) na naju. Pandemija COVID-19 je namreč močno prizadela praktično ves svet, milijoni ljudi pa so se bili med drugim primorani soočiti s številnimi omejitvami, tako službeno kot zasebno.

 

Poleg zdravstvene in ekonomske krize, ki jo marsikateri državljanka ali državljan doživlja, so medtem številni tudi pod izrednim čustvenim stresom, saj so zaradi trenutnih razmer in omejitev že več mesecev ločeni od svojih partnerjev.

 

V časih, kot je ta kriza, se človek običajno obrne in nasloni na svoje najbližje. A medtem ko so zapiranja notranjih meja postopoma odpravljena, na tisoče državljank in državljanov, tudi slovenskih, še vedno čaka na končno ponovno združitev s svojimi najdražjimi. Dnevno prejemava njihova sporočila, v katerih med drugim navajajo, da so seveda ob začetku epidemije popolnoma razumeli vse vzpostavljene ukrepe, toda dejstva, da po vsem tem času, ko so tudi ukrepi na marsikaterem področju ukinjeni ali vsaj razrahljani, njihovim partnerjem še vedno ni dovoljen vstop v EU in Slovenijo izključno zato, ker niso poročeni, ne morejo. Da partnerska zveza ni dovolj in da združitev celo ogroža javno zdravje samo zato, ker niso uradno sklenili zakonske zveze, se tem ljudem, kakor tudi nama, upravičeno zdi nerazumljivo.

 

Ob tem vas želiva spomniti, da je evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson javno pozvala države članice k razširitvi definicije družinskih članov, ki so izvzeti iz začasne omejitve potovanj, in sicer na partnerje, s katerim ima državljan/-ka EU trajno razmerje, ki je ustrezno potrjeno, kot je to zapisano v drugem odstavku tretjega člena Direktive 2004/38/ES.

 

Problem so že prepoznale številne evropske države, med drugim skandinavske države in sosednja Avstrija, pred vrati je podobna odločitev Češke, ki so takšne izjeme že omogočile. Zato vas, spoštovani predsednik vlade, pozivava, da sledite njihovemu zgledu ter omogočite združevanje državljankam in državljanom Republike Slovenije s svojimi partnericami ali partnerji iz tujine.

 

 

S spoštovanjem,

 

Klemen Grošelj

Irena Joveva