“Vsak po sebi vatle meri”

” To, ali se bo Slovenija znašla pod nadzorom skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, je v celoti odvisno od dejanj premierja Janeza Janše ter vlade, ki jo vodi, in od čisto nikogar drugega. Do takšnega nadzora pride izključno takrat, ko za to obstajajo očitni razlogi v sami državi članici. Če bo do tega prišlo v Sloveniji, bo to torej posledica okoliščin, ki bi nakazovale na možne nepravilnosti, ki jih je treba podrobneje raziskati.

Nekateri najini kolegi lahko po mili volji iščejo teorije zarote, zaklane vole ali podobne, roko na srce ne ravno posrečene prispodobe, a s tem ne bodo mogli izničiti dejstva, da je vse, kar se zdaj dogaja, preprosto posledica neprimernega odnosa politike aktualne vlade do temeljnih vrednot, med katere sodijo tudi svoboda medijev, vladavina prava in spoštovanje temeljnih demokratičnih načel. Zdrs Slovenije v to smer pa se je zgodil z vlado Janeza Janše, zato prej več kot očitno ni bilo potrebe niti po razmišljanju o nadzoru, kaj šele nadzoru samem.

Če uporabiva nekaj metafor, ki so na skrajnem desnem političnem polu očitno priljubljene, je torej po premierjevem strelu v koleno z napadom na novinarko uglednega evropskega medija Politico sledil cunami kritik po načelu “kar gre okoli, pride naokoli”.

Manipuliranje in iskanje teorij zarot ter notranjega sovražnika sta zato samo odraz brezupa in strahu po več kot očitnem evropskem političnem fiasku, ki sta ga aktualna vlada in koalicija doživeli oziroma ga doživljata zaradi svojih stališč in politik v Evropski uniji, pa tudi širše v demokratičnem svetu. Teh fiaskov je že zdavnaj preveč, da bi jim lahko rekli nevednost, nenamernost ali pomota. V resnici je pojasnilo lahko zelo slikovito in aktualno: Žal gre za dokaz nerazumevanja tega, da se je obrambni mehanizem evropskih in svetovnih demokracij po soočenju z virusoma orbanizma in trumpizma prekužil ter začel razvijati ustrezne imunske odzive, ki začenjajo omejevati škodo, ki jo okužba z enim ali drugim sevom povzroča demokraciji. Pa tudi, saj veste… Lep glas se čuje daleč, toda grd še trikrat dlje. “

 

dr. Klemen Grošelj        poslanec Evropskega parlamenta ( RE/LMŠ)

Irena Joveva                   poslanka Evropskega parlamenta ( RE/LMŠ)