“Zamude pri cepljenju proti COVID-19 v EU in neambiciozni ukrepi Evropske komisije”

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj (LMŠ/RE) je na Evropsko komisijo naslovil vprašanji v zvezi z izvajanjem kampanje cepljenja zoper pandemijo COVID – 19. V zadnjem obdobju je bilo moč opaziti precej nezadovoljstva s strani številnih držav članic EU, zaradi nesprejemljivih zamud pri dostavi odmerkov cepiv, s strani proizvajalcev, s katerimi so države sklenile pogodbe. Vrhunec težav z izvajanjem cepljenja pa so v zadnjih dneh zaznamovale tudi težave s cepivom AstraZeneca. 

Dr. Grošelj tako Evropsko komisijo sprašuje

Prednostno vprašanje za pisni odgovor P-000472/2021

za Komisijo

Člen 138 Poslovnika

Klemen Grošelj (Renew)

Zadeva:       Zamude pri izvajanju kampanje cepljenja proti covidu-19 po vsej EU

Številne države članice Unije izražajo nezadovoljstvo zaradi nesprejemljivih zamud pri dostavi odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga proizvajajo različni proizvajalci, s katerimi so sklenile pogodbe. Nekatere med njimi celo grozijo, da bodo sprejele pravne ukrepe proti proizvajalcem, ki so v nekaterih primerih dostavili do 60 % manj odmerkov cepiva, kot je bilo pogodbeno predvideno.

Pandemijo covida-19 je mogoče upočasniti in upamo, da tudi odpraviti, le z obsežno in usklajeno kampanjo cepljenja, njena uspešnost pa bo v veliki meri odvisna od tega, ali bodo proizvajalci hitro in predvidljivo zagotovili velike količine odmerkov cepiva.

Zato nas zanima:

  1. Katere ukrepe je Komisija sprejela doslej, da bi podprla potrebne naložbe v razvoj proizvodnje cepiva proti covidu-19, in kako zagotavlja, da imajo proizvajalci potrebne zmogljivosti za hitro in stalno povečevanje te proizvodnje?
  2. Katere konkretne ukrepe namerava Komisija sprejeti v bližnji prihodnosti, da bi se spoprijela s tehničnimi in logističnimi izzivi, ki so povezani s proizvodnjo in dobavo cepiva ter ovirajo hitro in zanesljivo distribucijo cepiva med prebivalstvom v EU?

ODGOVOR EVROPSKE KOMISIJE

SL

P-000472/2021

Odgovor Stele Kiriakides

v imenu Evropske komisije

(16.3.2021)

 

  1. Komisija je 17. junija 2020 predstavila strategijo EU za cepiva[1], da bi pospešila razvoj, proizvodnjo in uvajanje cepiv proti COVID-19, pri čemer je priznala, da so varna in učinkovita cepiva ključna rešitev za zajezitev pandemije. Eden od stebrov strategije je bil zagotoviti proizvodnjo cepiv v EU in zadostne zaloge za njene države članice prek sporazumov za vnaprejšnji nakup s proizvajalci cepiv, financiranih v okviru instrumenta za nujno pomoč. Prek sporazumov za vnaprejšnji nakup sta bili vloženi več kot 2 milijardi EUR za podporo in okrepitev proizvodnih zmogljivosti, da bi se dostava cepiv lahko začela takoj po njihovi odobritvi. Komisija je v stalnem stiku s proizvajalci cepiv, da se odpravijo morebitna ozka grla.

 

  1. Komisija je 17. februarja 2021 pozvala evropske voditelje držav in vlad, naj podprejo ustanovitev inkubatorja evropskega organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA)[2]. Njegov cilj je povečati proizvodnjo in uvajanje odobrenih cepiv ob hkratnem obravnavanju groženj zaradi novih različic. V ta namen je Komisija ustanovila tudi projektno skupino za povečanje industrijske proizvodnje cepiv proti COVID-19, ki bo prepoznavala in reševala težave v realnem času. Delovala bo kot enotna vstopna točka za vprašanja in operativno podporo. V začetku bo temeljila na stalnem kartiranju obstoječih industrijskih zmogljivosti za proizvodnjo cepiv v Evropi ter obratov, katerih namen bi se morda lahko spremenil za proizvajanje cepiv. Nato bo spodbujala sodelovanje med proizvajalci cepiv in obrati v Evropi, ki imajo na voljo ustrezne zmogljivosti. Inkubator HERA je predhodnik in trdno jedro prihodnjega evropskega organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere.

 

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?qid=1597339415327&uri=CELEX:52020DC0245.

[2] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-hera-incubator-anticipating-threat-covid-19-variants_en.pdf.