“Poveličevanje enega največjih zločincev v zgodovini človeštva, je nesprejemljivo za državo članico EU, ki temelji na nedvoumnem zavračanju in zgodovinsko izpričanem boju zoper fašizem in nacizem.”

Evropska poslanca dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva iz vrst LMŠ/RENEW EUROPE sta se s pismom predsednici Evropske komisije, predsedniku Sveta EU Charlesu Michelu  in predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju,  ostro odzvala na nedavno nesprejemljivo poveličevanje Adolfa Hitlerja s strani predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Ta je enega največjih zločincev v zgodovini označil za celo za heroja.

 

Spoštovana predsednica Ursula von der Leyen,

spoštovani predsednik Charles Michel,

spoštovani predsednik David Sassoli,

 

v minulih dneh smo bili v Sloveniji priča nesprejemljivemu neonacističnemu izpadu, zaradi česar se morava – še posebej v luči aktualnega predsedovanja Svetu EU – odzvati. Predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki mu je ministrstvo za kulturo aktualne vlade Janeza Janše nedavno dodelilo status nevladne organizacije v javnem interesu, je namreč v svojem nedavnem tvitu Adolfa Hitlerja označil za heroja.

 

 

 

Dejanje predsednika društva Urbana Purgarja je povzročilo javno zgražanje in resnično široko ter enotno obsodbo, tudi ogromne večine civilnodružbenih organizacij in celotne opozicije, pri čemer je stranka LMŠ od pristojnih organov zahtevala začetek ustreznih postopkov zoper avtorja izjave, nenazadnje pa se je jasno in ostro odzvalo tudi veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani.

 

Toda medtem je na žalost vnebovpijoča odsotnost oziroma mlačnost odziva vladne koalicije. Največja koalicijska stranka SDS (EPP) premierja Janeza Janše izjave ni obsodila, prav tako tega ni storila koalicijska partnerica SMC (ALDE).

 

Dovolite nama, da na koncu tega pisma odločno poudariva, da v celoti in popolnoma zavračava ter obsojava tovrstno poveličevanje nacizma in neonacizma. Hkrati pa naju straši in preseneča neodzivnost oziroma mlačnost odziva večine vladne koalicije, ki očitno ne zmore političnega poguma enotne in nedvoumne obsodbe tega zavržnega tvita. Po najinem mnenju bi ravno vladajoča koalicija države, predsedujoče Svetu EU, morala imeti jasno in vrednotno razjasnjeno stališče do neonacizma kot ideologije, ki je neizpodbitno v nasprotju s temeljnimi vrednotami in načeli, na katerih je zgrajena Evropska unija.

 

S spoštovanjem,

 

Klemen Grošelj, evropski poslanec RE/LMŠ

Irena Joveva, evropska poslanka RE/LMŠ