Evropa, ki v središče svojega delovanja postavlja državljane!

V prvi polovici minulega tedna, med 6.9. in 8.9. je v Parizu potekalo srečanje tretje največje politične skupine v Evropskem parlamentu Renew Europe. Med prenovitelji Evrope sta tudi dva evropska poslanca iz Slovenije, dr Klemen Grošelj in Irena Joveva iz vrst Stranke LMŠ. Liberalci, demokrati, centristi in reformisti so največ pozornosti namenili t.i. Pariški deklaraciji, kjer v ospredje postavljajo temeljne človekove pravice, vladavino prava, varovanje našega planeta, trajnostno rast, med drugim tudi krepitev inovacij in podjetništva.

 

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj (LMŠ/RE) se je svojimi kolegi iz Evropskega parlamenta in Evropske komisije srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, kjer so namenili precej pozornosti nekaterim iliberalnim oblikam znotraj same EU. Tovrstni pojavi močno vplivajo tudi na razvoj demokracije v državah nečlanicah, konkretno na Zahodnem Balkanu, saj unija, konkretneje nekatere članice pošiljajo sporočila, da so pod dežnikom evropske skupnosti lahko zbrani tisti, ki v ospredje ne postavljajo temeljnih pravic ter zasledovanje vladavine prava. Slednje vsekakor prispeva  k slabitvi EU na mednarodnem parketu.

 

 

V renew europe smo prepričani, da lahko samo Evropa, ki spodbuja nove pristope in rešitve ter pogumne ideje, Evropa odgovorov in rešitev naredi pomemben tako družbeni, tehnološki, kot podnebni preboj za blagostanje nas vseh. Močno verjamejo v evropski projekt in v svobodno, pravično, inovativno, varno, suvereno in trajnostno Unijo. Hkrati pa se zavedamo, da se mora za uspeh v 21. stoletju, Evropska unija spremeniti, prilagoditi in predvsem postati bolj ambiciozna. Kar velja tako za evropsko politiko kot njene institucije.

PARIŠKA DEKLARACIJA