“V procesu združevanja vidim priložnost za LMŠ in naše članstvo, da nadaljuje začeto politično delo in zagotovi obrambo temeljev slovenske demokracije”

Drage članice in člani LMŠ, dragi prijatelji!

 

Vem, da imate, tako kot jaz ob današnjem zboru članov mešane občutke. To je povsem normalna in pričakovana reakcija, saj se tako kot posamezniki in kot politična stranka podajamo na novo pot združevanja slovenske politične sredine. Seveda bi lahko rekel, da vedno obstajajo alternative, a treba si je priznati, da so alternative, za nas vse bistveno slabše. Po volilnem dnevu 24. 4., ki nam ni prinesel pričakovanega rezultata, se je v slovenski politični in tudi širši javnosti zelo nedvoumno oblikovalo pričakovanje, da se slovenski politični center oziroma liberalni pol združi v enotno politično celoto. Sam sem tej ideji naklonjen že dlje časa, kljub nekaterim prepotrebnim razmislekom, zelo naklonjen. Še več, v procesu združevanja vidim predvsem priložnost, priložnost za LMŠ in naše članstvo, da nadaljuje leta 2018 začeto politično delo in zagotovi, da se bo obramba temeljev slovenske demokracije, katero je Vlada Janeza Janša resno ogrozila in sistematično rušila, ne samo ohranila, ampak okrepila in razvijala. To je vedno bila in bo naloga nas liberalcev. To dokazuje naše delo, delo naših poslancev in celotne stranke v preteklih štirih letih. Nekako lahko rečem, ne trdim, da so rojenice LMŠ, po volitvah leta 2018 namenile vlogo branilca slovenske demokracije in LMŠ je, to si moramo priznati, to nalogo opravila z odliko. ne pozabimo, da smo leta 2018, po relativni volilni zmagi SDS in napornih pogajanjih, oblikovali prvo slovensko manjšinsko vlado, katere ključna naloga je bila preprečiti tisto, kar je sledilo z oblikovanjem 3. janševe vlade, marca 2020. O tej naši vladi si mnogi mislijo marsikaj, a ta vlada je s svojim delom in obstojem, preprečila orbanizacijo Slovenije in omogočila, da so bile volitve 24. 4. 2022, še vedno svobodne in poštene, kljub Janševemu zatiranju medijev in vladavine prava ter uničevanju institucionalnih temeljev naše demokracije.

Svojo zavezanost smo dokazali tudi z delom v opoziciji, kjer smo neutrudno, prepričljivo in državotvorno opozarjali in zavirali drsenje države v avtoritarizem in to v kontekstu potekajoče epidemije COVID-19, katero je janševa vlada brutalno in brezobzirno instrumentalizirala v procesu ugrabitve države in rušenja demokratične ter, zdaj po odločitvah Ustavnega Sodišča RS, tudi ustavne ureditve.

Zato dragi prijatelji, danes ne smemo gledati ne na preteklost, ne na prihodnost z grenkobo ali razočaranjem. Glejmo na to kot na priložnost, da svojo politično idejo in boj nadaljujemo, v okviru politično močnejše organizacije. Pred nami in pred EU so veliki izzivi in zaradi njih bo novi vladi potrebna podpora vseh demokratičnih in liberalnih sil v državi. To od nas pričakujeta slovenska, pa tudi evropska javnost. Verjamem, da bomo lahko skupaj s prijatelji znotraj Gibanja Svoboda uspešno izpolnili ta pričakovanja. Saj, kot sem dejal na začetku, alternative obstajajo, a menim, da so te za nas,  nesprejemljive. Namreč, še ene vlade, kot smo jo imeli zadnje dve leti, naša, nam ljuba domovina ne bi preživela.

Naj vas ob koncu še enkrat pozovem, da povezovanje podprete in s tem začnete politični proces, za katerega menim, da odraža potrebe in pričakovanja časa, v katerem živimo.

 

Hvala.