Poslansko popoldne z evropskim poslancem dr. Klemnom Grošljem

Minuli teden, v torek 4.4.2023 se je evropski poslanec dr. Klemen Grošelj iz vrst evropskih liberalcev (GIBANJE SVOBODA / RENEW EUROPE ) mudil na t.i. terenskem obisku, kjer se redno srečuje z državljani. Tokrat je na terenu popoldan preživel v Žalcu. V prostorih občine Žalec se je z županom g. Jankom Kosom, podžupanjo Tanjo Basle ter svetniki GS, kjer se je pobliže seznanil z izzivi lokalne skupnosti. Precej pozornosti so v pogovoru namenili Zelenemu prehodu in turizmu. Nikakor pa ni šlo mimo protipoplavnih projektov, ki so zagotovo poleg infrastrukturnih, največji izziv tamkajšnje lokalne skupnosti.

Kasneje se s podžupanjo in svetniki odpravil na ogled podjetja TEHNOS d.o.o, ki je bilo ustanovljeno leta 1989. Sprva so preboj dosegli z izdelavo orodij za steklo, plastiko in gumo, ki je zaradi širitve evropskega trga narekovala v letu 1994 nakup družbe Hmezad Strojna. Kasneje pa so s pridobitvijo novih proizvodnih prostorov smo razširili program še na področje strojegradnje in kmetijske mehanizacije. Predstavniki podjetja so v pogovoru z dr. Grošljem izpostavili, da se zavedajo pomena razvijanja veščin pri zaposlenih in da od politike pričakujejo predvsem ustvarjanje predvidljivega zakonodajnega okolja.

Konec popoldneva pa je evropski poslanec izkoristil priložnost in prisluhnil izzivom, ki pestijo državljane Savinjski regije. Na izletniški kmetiji Pri Mlinarju je tako bilo moč slišati skrb, ki pa jo obenem tamkajšnji prebivalci razumejo tudi kot priložnost in sicer prestrukturiranje zlasti Šaleške doline. Zavedajo se pasti, ki so lahko usodne tudi zanje, v kolikor sredstva, ki so v Skladu za pravičen prehod, ne bodo sistematično izkoriščena. Veliko priložnosti vidijo v trajnostnem turizmu a za uspešen razvoj bo potrebno najprej izvesti nekatere okoljske in infrastrukturne projekte.