VRNITEV PRIMORSKE – “Ne zabijajmo si avtogolov!”

Čeprav na čustveni ravni lahko razumem pobudo primorskih poslancev, se ne morem znebiti slabega priokusa, da je v ozadju že nekaj časa znana želja, po mojem mnenju zbiranja poceni političnih točk. Pobudo je pred zadnjimi evropskimi volitvami leta 2019 močno zagovarjal, zdaj moj kolega v Evropskem parlamentu, poslanec Matjaž Nemec. Slednjo lahko razumem kot legitimno sredstvo v tekmi ali kampanji, ki je očitno v polnem teku. Hkrati pa me skrbi, saj bi morali prav evropski poslanci imeti, tudi zaradi dela ki ga opravljamo, pred vsemi odločitvami malce širšo sliko.

Žalosti me, da se v tem predvolilnem žaru zanemarjajo pomembni mednarodnopravni vidiki, vezani na ključne interese slovenske države. Četudi mi je razumljiva in simpatična želja po uporabi tradicionalnega primorskega poimenovanje tega zgodovinskega dogodka in uspeha Primorcev ter Slovencev nasploh. Ne glede na osebne želje in čustva, pa moramo kot država biti pri tem politično modri in upoštevati tako mednarodnopravne vidike, kot tudi čisto simbolne vidike. Sam si nikakor ne želim, da bi bila zgodovinska legitimna in legalna vrnitev pomembnega dela slovenske Primorske k domovini in ki je bila rezultat naporov in žrtev slovenskega odpora v TIGR in Narodnoosvobodilnega boja, v katerem izstopa slavni 9. Korpus, obravnavana v kontekstu, kot je ruska priključitev Krima ali kateregakoli drugega aktualnega primera iz mednarodnih odnosov. In kar bi skrajne italijanske desničarske skupine izrabile, kot argument zoper Slovenijo, kot tudi za napade na aktualno mejo, ki jim je že vseskozi trn v peti. Še posebej, ker je današnja zahodna meja Slovenije rezultat boja borcev TIGRA, slovenskih in primorskih partizanov ter splošnega nepriznavanja krivične Rappalske meje.

Današnja slovenska meja je nedvoumni del sistema povojnih mirovnih pogodb, katere so v celoti legalizirale tako boja Primorcev, kot tudi nove mej in mednarodnopravno jasno opredelile, kar pomeni, da ni v nikakršnem delu rezultat enostranskih dejanj, kar običajno priključitve oziroma aneksije ozemlje so. Zato kljub žaru predvolilnega boja ostanimo glede tako pomembnih vprašanj preudarni in si ne zabijajmo nepotrebnih avtogolov.