“BiH bo morala narediti nadaljnji napredek pri potrebnih reformah, vendar je zdaj na EU, da izpolni dano obljubo!”

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj ( GIBANJE SVOBODA / RENEW EUROPE), skupaj s svojimi kolegi v Evropskem parlamentu poziva Evropski svet k začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino.

Prepričan je, da moramo Bosni in Hercegovini poslati nedvoumno sporočilo: njena prihodnost – in prihodnost Zahodnega Balkana – je nedvoumno v EU.

Čeprav kot pravi to dolgujemo predvsem prebivalcem BiH, se moramo zavedati tudi, da je na kocki verodostojnost same širitvene politike EU. Po mnenju dr. Grošlja je nedvoumno, da bo BiH morala narediti nadaljnji napredek pri potrebnih reformah, vendar je zdaj na EU, da izpolni dano obljubo.

 

V nadaljevanju objavljamo celoten poziv predsedniku Evropskega sveta Charlesa Michela k začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino,

Pristopna pogajanja_ BiH Call to open EU accession negotiations with BiH

 

»Zadeva: Poziv k začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino

 

Spoštovani predsednik Evropskega sveta Michel,

Evropska komisija je v torek, 12. marca 2024, priporočila začetek pristopnih pogajanj EU z Bosno in Hercegovino (BiH). Od pridobitve statusa kandidatke decembra 2022 je država dokazala svojo zavezanost strateškemu cilju evropskim integracijam z izvedbo ključnih reform in doseganjem oprijemljivih rezultatov.

 

Sprejetje zakona o preprečevanju nasprotja interesov, zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, začete so bistvene izboljšave sodnega in tožilskega sistema so le nekateri njeni najpomembnejši dosežki. BiH je prav tako uresničila pomembne korake za izboljšanje upravljanja migracij in krepitev boja proti korupciji, organiziranemu kriminalu in terorizmu. Po besedah predsednice Komisije Ursule von der Leyen je Bosna “naredila impresivne korake naprej in v nekaj več kot enem letu je bil dosežen večji napredek kot v celotnem desetletju”.

 

Zato je zdaj čas, da EU izpolni svoje obljube. V luči aktualnih geopolitičnih izzivov moramo sprejeti jasnejši in ambicioznejši pristop k politiki širitve. Članstvo v EU je najboljše in najtrdnejše zagotovilo za dolgoročno stabilnost ter blaginjo Zahodnega Balkana, še posebej za BiH. Kljub zapletenemu institucionalnemu in pravnemu okviru, ki temelji na Daytonskem mirovnem sporazumu, ter kljub številnim notranjim in zunanjim grožnjam, s katerimi se sooča, je država dosegla potrebno raven izpolnjevanja meril za članstvo v EU. Zato pozivamo Evropski svet, naj začne pristopna pogajanja z BiH na naslednjem zasedanju 21. in 22. marca 2024.

 

Bosni in Hercegovini moramo poslati nedvoumno sporočilo: njena prihodnost – in prihodnost Zahodnega Balkana – je nedvoumno v EU. Še posebej ker so njeni državljani med vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prestali ogromno trpljenja in njihova prizadevanja za uvedbo standardov, norm in vrednot EU si zato še toliko bolj zaslužijo začetek pristopnih pogajanj. Čeprav to dolgujemo predvsem prebivalcem BiH, se moramo zavedati tudi, da je na kocki verodostojnost same širitvene politike EU. BiH bo nedvoumno morala narediti nadaljnji napredek pri potrebnih reformah, vendar je zdaj na EU, da izpolni dano obljubo.

 

Hvala za vašo pozornost.

 

S spoštovanjem,«

 

Klemen Grošelj

Irena Joveva

Franc Bogovič

Milan Brglez

Matjaz Nemec

Sophie In’t Veld

Fabio Massimo Castaldo

Gheorghe Falcă

Valter Flego

Mislav Kolakušić

Dietmar Köster

Dorien Rookmaker

Thomas Waitz