“Navedbe, ki temeljijo na lažeh, je potrebno demantirati z dejstvi”

Evropska poslanca politične skupine RENEW EUROPE / LMŠ sta v ponedeljek 7.9.2020 na vprašanji Svet24 (“Kakšno je vaše stališče do navedb evropske poslanke Romane Tomc, ki pravi, da želijo evroski poslanci iz levega političnega pola Slovenijo “umestiti med države, kjer je vladavina prava ogrožena? in Kakšen je vaš komentar trditev Tomčeve, da poslanci z levega političnega pola v Bruslju širijo lažne informacije glede vlade Janeza Janše? “) v zvezi z nedavnim zapisom evropske poslanke SDS Romane Tomc v katerem navaja trditve, ki kot pravita temeljijo na lažeh, podala odgovor.

Odgovor dr. Klemna Grošlja in Irene Joveve:

“Navedbe Romane Tomc temeljijo na lažeh. Začelo se je z lažjo o sestanku v Bruslju, ki ga seveda ni bilo. Za piko na i večina na tem domnevnem sestanku “sodelujočih” evropskih poslancev takrat sploh ni bila v Bruslju.

Gre torej za poskus notranjepolitične diskvalifikacije dela evropskih poslank in poslancev iz Slovenije, predvsem pa za iskanje grešnega kozla za položaj, v katerem se je znašla Slovenija v EU. A to je nekaj, kar gre pripisati dejanjem aktualne vlade.

Zato s temi manevri in manipulacijami iščejo izgovore že vnaprej; po eni strani zato, ker vladajoča koalicija očitno nima ustreznih in dovolj pripravljenih projektov za pridobivanje evropskih sredstev, po drugi strani pa zato, ker se je Slovenija zaradi dejanj vladne koalicije in izjav predsednika vlade Janeza Janše znašla pod drobnogledom članov parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ki imajo resne pomisleke o aktualnem stanju pravne države v Sloveniji. Po najinem vedenju gre za širši nabor poslancev iz različnih političnih opcij. Pri tem je treba poudariti, da nihče od naju ni član tega odbora, ob tem, da je še posebej naivno razmišljanje, da se kolegi poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu pri svojem odločanju in ravnanju opirajo izključno na besede kolegic in kolegov iz Slovenije. Aktualna vlada v Sloveniji se enostavno sooča s posledicami svojih dejanj, ki jih opažajo tudi v tujini.

Za nameček pa je tudi vnaprejšnja navedba, da z uvedbo mehanizma spoštovanja vladavine prava Slovenija izgublja evropska sredstva, le še ena v nizu laži. Ni namreč predvideno, da država v tem primeru a priori izgubi sredstva. Je pa res predvideno, da bi se spremenil nadzor nad dodeljevanjem in porabo teh sredstev, ki bi iz rok take države oziroma vlade, ki ima težave z vladavino prava, prešel na Evropsko komisijo. To preprosto pomeni, da bi vlada države s težavami z vladavino prava izgubila vpliv nad porabo teh sredstev.

V stranki LMŠ smo teh laži že vajeni in nas ne presenečajo. Njihov učinek pa je, da bomo na vse to in na politiko, ki stoji za njimi, vedno znova jasno in glasno opozarjali ter predstavljali alternativo za normalno Slovenijo.”