Odziv evropskega poslanca dr. Klemna Grošlja na peticijo SDS pred odborom za peticije EP

Ob današnji obravnavi peticije o žrtvah komunizma, katero je pred Odbor EP za peticije vložila stranka SDS s svojimi podporniki in privrženci, se čutim dolžnega, da podam svoj odziv in pogled na to očitno predvolilno zlorabo, sicer zelo pomembnega parlamentarnega orodja.

 

Strinjam se, da je tema žrtev treh velikih ideologij 20. stoletja pomembna tema, dvomim pa da je to vprašanje, ki bi ga moralo obravnavati politično telo, kot je Evropski parlament, še posebej, ker gre za očitno manipulacijo v okviru predvolilne kampanje SDS. Vprašanje žrtev, pa naj si gre za žrtve katerekoli ideologije, je vsekakor občutljivo družbeno vprašanje in zahteva, da se ga obravnava z določeno mero spoštovanja in ne kot predmet cenenega dnevno-političnega pridobivanja političnih točk. Še posebej, ker tovrstne teme zahtevajo poenotenje družbe; kot celote, saj sicer, kar je žal tudi namen današnje razprave, vodijo v razkol in polarizacijo družbe.

Sam kot politik, ki ne podpira politike polarizacije in družbenega razkola, ne morem sodelovati v tovrstnih razpravah. Sem pa vedno pripravljen na odprto in iskreno razpravo o vseh temah slovenske zgodovine, tudi o najbolj tragičnih poglavij, kot so medvojna kolaboracija in povojni poboji.

Cilj te razprave ne sme biti zloraba preteklosti za obračunavanja v dnevni politiki in podžiganje kulturnega boja, temveč priti do spoznanj, ki nam bodo omogočila, da se tragedije preteklosti nikoli ne ponovijo. Predvsem pa, da nas kot demokratično družbo opolnomoči in opremi z zavedanjem, kako lahko danes preprečimo in onemogočimo ponoven vzpon fašizma, (neo)nacizma, iliberalizma in drugih skrajnih političnih gibanj, ki ogrožajo, če že ne kar rušijo našo demokracijo.«