8. marec (p)ostaja pomemben dan v letu

Danes bodo  žene in dekleta zasuta s pozornostmi, predvsem nas, ne vedno pozornih moških. A 8. marec je mnogo več, kot je simbol in majhne pozornosti. Je dan, ko bi se morali vsi, kot družba, vprašati kakšen je položaj ženske v sodobni slovenski in evropski družbi. Predvsem pa kam gremo? Mediji bodo polni bolj ali manj, običajno predvsem suhoparnih, statistik o položaju žensk v družbi. O obsegu gospodinjskega in drugega dela, ki ga, priznajmo si opravijo poleg službe, o plačnih razlikah med ženskami in moškimi, tudi temnih plateh, kot je popolnoma nesprejemljivo nasilje nad ženskami,… Politiki se bomo politiki kitili in zaklinjali,  kaj vse bomo še naredili, da bi izboljšali položaj žensk in kako je pri nas v Sloveniji bolje, kot v velikem delu EU in sveta.

A ob tem kaj hitro pozabimo na trende in procese v politiki. In roko na srce, glede položaja žensk, ti niso ravno vzpodbudni. V resnici v politiki, tako v tujini, a na žalost tudi pri nas, domovinsko pravico v javnem prostoru, ponovno dobivajo ideje, za katere smo mislili, da so dokončno končale v ropotarnici zgodovine. Žal ni tako. Nasprotno te ideje neposredno ogrožajo ne samo napredek in izboljševanje položaja žensk v družbi, ampak ogrožajo že pridobljene pravice žensk. Za idejami o svetosti življenja oziroma omejevanja pravice do splava in zaščiti tradicionalnih vrednot, se skrivajo vračajo ideje, katerih cilj je omejevanje položaja in vloge žensk v sodobni družbi. Gre za ideje, katere skrajna desnica s povezovanjem s t. i. demografsko krizo, želi in načrtuje omejiti vlogo sodobne ženske na vlogo matere in gospodinje. Gre za politične ideje, ki bi ženske in njihove pridobljene pravice pahnile nazaj, daleč v preteklost. V teh političnih vizijah, se ženskam ne priznava ogromnega prispevka k razvoju in današnjem blagostanju, ki je nedvoumen in nesporen.

Da ne gre za teoretičen koncept, ki je na političnem robu, nas boleče opozarja izkušnja Poljske in poljskih žena. In želeli si to priznati ali ne, tudi zato bo šlo na prihajajočih evropskih volitvah. Morda se mnogim nam zdijo evropske volitve nepomembne. A verjemite mi, zmaga skrajno desnih, konservativnih političnih sil, ki so že v tem mandatu poskušale na evropski politični parket prinesti ideje o omejevanju pravice do splava in ideje tradicionalnih vrednot, bodo, če se okrepijo, to politiko že zaostrile.  In to se žal prej kot slej še bolj kot sedaj odrazilo tudi v slovenskem prostoru.

 

Drage žene in dekleta, naj vam na koncu zaželim vse dobro ob Vašem prazniku, z mislijo, da boj za Vaše in naše pravice ni nikoli končan.