Pomoč industriji srečanj

Evropska poslanca dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva (LMŠ / RENEW) sta 6.5.2020 naslovila pisno poslansko vprašanje na Evropsko komisijo in sicer na temo pomoči industriji srečanj.

 

Pisno poslansko vprašanje

V okviru sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja bolezni covid-19, je bila industrija srečanj (sejmi, kongresna dejavnost, itd.) med prvimi prisiljena ustaviti svoje dejavnosti in bo zaradi same narave dela med zadnjimi, ki bo ponovno začela njihovo izvajanje.

 

Gre za dejavnost, ki je delovno intenzivna in kjer je ključno človeško znanje. S propadom podjetij v teh dejavnostih bi izgubili številna delovna mesta in dragoceno znanje. Upoštevaje multiplikativno naravo dejavnosti te industrije bi njen propad povzročil tudi dodatno širšo gospodarsko, socialno in družbeno škodo (sejemska dejavnost vpliva na razvoj podjetij in prodajo njihovih izdelkov, kongresna dejavnost generira dodaten prihodek v turizmu in omogoča izmenjavo znanj in vedenj v mnogih dejavnostih itd.). V Sloveniji ta dejavnost zagotavlja skupaj okoli 15.000 delovnih mest, v evropskem prostoru pa še bistveno več. Zato naju, glede na navedeno, zanima naslednje:

 

Ali komisija, glede na specifičen položaj industrije srečanj v krizi zaradi pandemije covid-19, pripravlja njej prilagojene ukrepe za blažitev posledic in hitrejše okrevanje?

 

Ali komisija, skupaj z državami članicami, pripravlja smernice za izhod iz krize za industrijo srečanj?