Ugovor v skladu s členom 112: delna izdaja dovoljenja za uporabo kromovega trioksida (Cromomed S.A. in drugi) (B9-0151/2019)

24-10-2019

Predloga nasprotovanja nisem podprl, čeprav gre za snov, ki je rakotvorna. S pravilnim rokovanjem z njo in upoštevanjem zahtevanih preventivnih ukrepov je namreč tveganje mogoče zmanjšati na minimum oziroma se lahko v celoti prepreči izpostavljenost.
Težava s to snovjo je v njeni nepogrešljivosti za določene industrijske procese oziroma odsotnosti ustreznih nadomestil zanjo v industriji, kljub vlaganjem v raziskave in razvoj. Poleg tega lahko njena prepoved privede do selitve proizvodnje iz držav članic EU v države z bistveno ohlapnejšo regulacijo te snovi, kar bi pomenilo ogrožanje zdravja v državah v razvoju in na notranjem trgu EU zaradi uvoza izdelkov, pri katerih ni ustrezne sledljivosti uporabe krom-trioksida.
Sam odločno podpiram umik za okolje in/ali zdravje škodljivih snovi iz industrijskih in drugih procesov. A če to zaradi tehnoloških ali drugih objektivnih razlogov ni mogoče, zagovarjam kar najostrejšo regulacijo in nadzor nad uporabo tovrstnih snovi. V tem primeru ocenjujem, da se s podporo nasprotovanju ne bi zagotovil niti potreben nadzor niti umik spojine iz uporabe.