Minuli teden, v torek 24.01.2022 je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekala razprava evropskih parlamentarcev na Odboru za zunanje zadeve (AFET), katerega član je tudi slovenski evropski poslanec dr. Klemen Grošelj. Razprava je bila zaprta za javnost, a bi po besedah dr. Grošlja, glede na slišano lahko bila mirne volje na očeh javnosti. Poleg vidne odtujenosti, za evropsko prihodnost Bosne in Hercegovine visokega predstavnika v BiH Schmita, ni bilo moč slišati novih informacij, ki bi opravičevale zaprtost same razprave.

Grošelj je bil že poleti minulega leta, kritičen do g. Schmita in sicer do njegovih rokohitrskih spremembah volilnega zakona v BiH. Dejal je, da institut OHR v državi, kjer je v 90ih prišlo do genocida v Srebrenici, ne sme služiti za “odlslužene” kadre ene politične opcije v EU. Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu je vselej zagovarjal napredek Bosne in Hercegovine, temelječ na evropskih vrednotah ter na ohlajanju nacionalnih delitev, z idejo participacije in enakovrednega vključevanja vseh državljanov Bosne in Hercegovine.

O mnenju dr. Grošlja na nedavno razpravo z visokim predstavnikom Schmitom, so pisali številni mediji v regiji in EU, med drugim tudi nemški DerStandard. (spodaj)

https://www.derstandard.de/story/2000142982307/bosnien-herzegowina-hat-eine-neue-regierung-auf-staatsebene?ref=rss

“Slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj iz vladajoče stranke Gibanje za svobodo je dejal, da Schmidt ne ve, kam želi iti. “Impresivno je bilo po eni strani Schmidtovo pomanjkanje jasne politične vizije o političnih ciljih njegovega dela, po drugi strani pa izjemna osredotočenost na nekatere majhne pravne podrobnosti, ki so v veliki meri nepomembne z vidika prihodnosti Bosne in Hercegovine. ,« je dejal Grošelj. “Ne vem, v čem je stvar, ali gre za naivnost, neizkušenost ali nepoznavanje regije in države, a BiH si zasluži boljše.”

Po Grošljevih besedah ​​Schmidtu manjka ideja, da mora BiH temeljiti na evropskih vrednotah in civilni ureditvi države. Ne le Schmidt, tudi drugi predstavniki mednarodne skupnosti so že več kot 30 let vedno znova naklonjeni kupčijam z nacionalisti v BiH, hkrati pa ne podpirajo tistih sil, ki si želijo evropsko in civilno Bosno in Hercegovino. Zakaj se ta strategija, ki je bila doslej neuspešna, še vedno izvaja, ni jasno.”