na snemanju oddaje Slovenija je del Evropske zgodbe

SLOVENIJA JE DEL EVROPSKE ZGODBE

V četrtek 16.1. 2020 je bila predvajana oddaja na Tv Vaš kanal z naslovom SLOVENIJA JE DEL EVROPSKE ZGODBE. Evropska poslanca sta pobližje predstavila njuno delovanje v Evropskem parlamentu ter delovanje in prizadevanja politične skupine Renew Europe, kateri pripadata. Beseda je tekla tudi o aktualnih dogodkih v parlamentu.

Tako ni šlo mimo izziva, ki jih prinaša Brexit, stanje Zahodnega Balkana, Green deala oz. Zelenega dogovora. Pri izzivi Zahodnega Balkana je dr. Grošelj izpostavil, da Slovenija igra pomembno vlogo, saj ima znanje in najbolje razume problematiko na tem območju. Irena Joveva je prav tako prepričana, da v kolikor želimo kot Evropska unija postati močnejši igralec na mednarodnem parketu, si nikakor ne moremo in ne smemo privoščiti nekega t.i. otočka , ki ne bi vključeval evropske integracije.

Pri Zelenem dogovoru je dr. Grošelj poudaril, da si Slovenije kot država, ne more privoščiti bodisi nezanesljive, bodisi nesorazmerno drage energetske oskrbe. Prav tako je mnenja, da so podnebne spremembe dejstvo in da so ukrepi nujno potrebni. Toda pri prehodu je potrebno biti solidaren in pravičen, kajti v ozadju so delovna mesta ljudi, ki jih v novi perspektivi ne bo. Torej je potrebno poiskati vse potrebne alternative, da bodo ljudje s trenutnimi poklici konkurenčni na trgu dela tudi v prihodnje.

(Prispevek si lahko ogledate na povezavi): https://www.vaskanal.com/arhiv/39-priloznostne-oddaje/983-slovenija-je-del-evrop