II. seminar za učitelje srednjih šol o Evropski uniji

V petek 31.1.2020 je potekal II. seminar za učitelje srednjih šol o Evropski uniji. Dogodek je imel za temeljno izhodišče približati Evropsko unijo ljudem. Namreč ravno pomanjkanje znanja oz. informacij je zlasti pri mladih čutiti kot, da je EU nekaj oddaljenega, nekaj samoumevnega in predvsem nekaj na kar nimamo vpliva. Velikokrat prevladuje mnenje, da je Slovenija premajhna država v tako veliki skupnosti, da bi lahko kar koli spremenila. Zato so tovrstni seminarji ključni za spoznavanje dela v Evropskem parlamentu.

Učitelji srednjih šol, so lahko ključno orodje, da dijakom prenesejo pridobljeno znanje in opozorijo na pomembnost razumevanja delovanja evropskih institucij. Mladim je potrebno približati EU tudi preko načinov komuniciranja, ki jih sami najbolj poznajo ali uporabljajo. Na seminarju so učitelji izrazili velik interes ravno preko vprašanj, ki so jih zastavljali evropskim poslancem. Tako so bila vprašanja, kako močno bo Zeleni dogovor vplival na Slovenijo naslednjih 7 let? Kdaj in kako bo EU okrepila vlogo na mednarodnem parketu? Pa tudi kako poteka delovni dan poslanca v Evropskem parlamentu? Seveda ni šlo niti brez vprašanj čisto osebne narave in sicer ali se je težko navaditi na življenje v Bruslju?

Vse to so vprašanja, po katerih se zagotovo sprašujejo tudi mladi. Nekateri si upajo vprašati in razmišljati na glas. Spet drugi in teh je na žalost veliko več v strahu pred zapletenostjo, vprašanj niti ne zastavljajo. Vsi skupaj se moramo truditi približati EU vsem državljankam in državljanom, jih opogumljati, da lahko bolje rečeno morajo spraševati in naslavljati ključna vprašanja. Skupek vseh ukrepov pa bo zagotovo privedel do večje participacije mladih. Mladi so naš največji potencial in ne smemo si dovoliti, da jih ne bi vključili v razvoj naše prihodnosti.