Populizem in resna politika

Za nastanek populističnih gibanj je potreben “sovražnik”.

 

Populistična gibanja sovražnika najdejo tako v posamezniku kot v različnih verskih, rasnih ali drugih skupnostih. Danes populizem narašča, sovraštvo pa se izraža skozi ostre napade na te skupine.
Resna politika na stvari gleda z drugačnega zornega kota, saj “drugačnosti” ne povezuje s sovraštvom. Resna politika v trenutnem dogajanju vidi izzive, s pomočjo katerih iščemo sprejemljive rešitve — tako za obe udeleženi strani kot tudi za skupnost. Populizem je nemalokrat povezan s t.i. propagandnimi orodji kot so denimo lažne novice.

Ključno za približevanje politike ljudem je progresivnost, ki pa v svojem temelju izhaja iz celostno vsebinskega pogleda na vsakršno problematiko. Resda vključevanje vseh deležnikov včasih morda terja več časa a končna odločitev je tako sprejemljiva za vse, ki so v problematiko vpleteni. Vse prevečkrat populizem kroji rešitve, če jih sploh lahko tako poimenujemo brez dialoga. Tako smo nemalokrat v paradoksalni situaciji, da del politike ne odgovarja na vprašanja oz. izzive ljudi pač pa odgovarja sama sebi.