Renew europe goes local

V soboto, 16. novembra, sta se v Radovljici srečala Evropska unija in lokalno okolje. Dogodka Renew goes local – EU na lokalni ravni, ki ga je pripravil evropski poslanec dr. Klemen Grošelj, se je udeležilo preko 60 gostov, vsi z željo, da izvedo več o delu evropskih poslancev ter institucij Evropske unije.

 

Dr. Klemen Grošelj je že na nedavnih volitvah opozarjal, da se je politika oddaljila od lokalnega okolja, zaradi česar so se tudi vse manj zagovarjala stališča lokalnih skupnosti, krepiti pa se je začel tudi evroskepticizem. Zato je želel z dogodkom ljudem čim bolj približati institucije in instrumente EU.

Precej besed je dr. Grošelj namenil tudi  aktivnemu državljanstvu in pomenu sodelovanja ter povezovanja. Kot pravi, se zaveda, da je ravno politika v zadnjem desetletju pripomogla k pomanjkanju aktivnega državljanstva. Zagovarja stališče, da lahko potrebe ljudi zagovarjaš samo, če si jim pripravljen prisluhniti: »Tukaj sem zato, da vaš glas prenesem v Evropski parlament. Zato lepo prosim, izkoristite to možnost, pišite nam, podajte predloge.« Ob tem je opozoril, da se ne smemo pretirano ozirati v preteklost, ta nam je sicer lahko v poduk, a delati  moramo za prihodnost.

 

Gost srečanja je bil tudi nekdanji minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič. Z dr. Grošljem sta se strinjala, da majhnost naše države ne sme biti ovira, velikokrat je lahko celo prednost, predvsem v povezovanju občin in regij. Povezovanje in sodelovanje pa je ključno tudi pri kandidaturi za različne evropske projekte.

 

Evropska poslanca dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva pripada politični skupini Renew Europe, saj je tudi stranka LMŠ del evropske skupine liberalcev.

 

Radovljica- program.