Slamnati minister za pravosodni “ringlšpil”

Hibridni koaliciji voljnih je z glasovanjem ali ne glasovanjem t. i. voljne opozicije uspelo imenovati novega ministra za pravosodje. Gre za ministra, za katerim se vleče sled dvomov in celo sumov sodelovanja v mreženju slamnatih podjetij in davčnih »ringlšpilov«, katerih namen je izogibanje plačevanju davkov. Da je to imenovanje v nasprotju z minimalnimi demokratičnimi standardi in standardi sodobne politične kulture, ni vredno izgubljati besed. S tem imenovanjem smo poslali v EU in svet nedvoumno sporočilo, da se Slovenija v obdobju, ko se svet dogovarja o globalni minimalni obdavčitvi dobičkov multinacionalk, zavzema za nasprotno – za izogibanje plačevanju davkov in davčne oaze, ki koristijo zelo ozkemu krogu bogatih na škodo vseh ostalih oziroma večine.

 

Kako bo Slovenija s takšnim pravosodnim ministrom izpolnjevala pogoj nevtralnega posrednika kot predsedujoča Svetu EU ob tej zelo občutljivi in pomembni temi, ne vem in se bojim, da o tem niso v hibridni koaliciji niti pomislili. Je pa nedavna slika z vrha zasedanja Nata skozi položaj predsednika vlade že nakazala, kako nas obravnava t. i. svobodni svet. Kot se tudi očitno niso zamislili ob podatkih Transparency International o zaznavani korupciji v letu 2020, ki kažejo zelo slabo sliko o tem, kako ljudje vidijo člane vlade, vključno z njenim predsednikov in njihov odnos oziroma vlogo v korupciji v državi.

 

Še več, novoimenovani minister bo kot predstavnik predsedujoče države Svetu EU čez mesec dni sodeloval na neformalnem sestanku pravosodnih ministrov EU. Kako bodo nanj gledali ostali kolegi, si lahko mislite, potem ko bodo prek svojih diplomatskih kanalov izvedeli, da z njimi sedi človek, ki je bil direktor slamnatega podjetja, katerega je na koncu prodal ali prepisal v lastništvu brezdomcu. Kako to krepi položaj in ugled Slovenije v EU, vedo samo člani hibridne koalicije. Če ob tem dodamo še sago z (ne)imenovanjem delegiranih tožilcev in dejstvo, da novi minister o tem niti nima stališča, je podoba precej podobna sliki Doriana Graya. Torej, minister za pravosodje države, pri kateri je moč zaznati problem razraščanja korupcije, tudi med člani vlade, o evropskem organu, katerega ključna naloga je prav boj proti korupciji oziroma zlorabam finančnih interesov EU, o tem nima stališča, pravzaprav nima mnenja. In to je sporočilo, ki ga v EU hibridna koalicija in aktualna vlada pošiljata na predvečer predsedovanja EU, da pač oni o tem nimajo stališč oziroma, da je aktualna slovenska oblast pač na drugem vlaku. Je na vlaku, kjer preko 50% državljanov Češke pravi, da je za dostop do javne storitve v zadnjem letu plačalo podkupnino. Smo na vlaku, kjer je Madžarska po podatkih OLAF oziroma Evropskega urada za boj proti goljufijam država z največjim deležem zlorab evropskih sredstev. Smo na vlaku, kjer poljske sodnike in njihove odločitve preverja politično imenovan organ ter tako v nasprotju s pravnim redom EU, o tem je že odločilo Sodišče EU, izvajajo politični pritisk na neodvisno sodstvo.

 

Seveda je vse to bilo narejeno pod krinko učinkovitejšega sodstva, a vsi, ki razumemo, kaj je vladavina prava, vemo, da je še slabše od t. i. neučinkovitega sodstva politično nadzorovano sodstvo. Pri nas se sedež na tem vlaku vidi predvsem v uničevanju neodvisnih medijev, v podrejanju in političnih zlorabah policije in drugih državnih organov in v popolnem polomu, sedaj že lahko rečemo tragediji soočanja z epidemijo, kot tudi v neuspešni strategiji cepljenja.