Kakšna bo prihodnost Evropske unije?

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je v oddaji z naslovom “Kakšna bo prihodnost Evropske unije?”, ki je naslovila varnostna vprašanja v luči ruske agresije na Ukrajino, vprašanje iliberalnih sistemov na evropskih tleh in pomen energetske neodvisnosti.

 

Vsa prej omenjena področja so po Grošljevem mnenju med seboj močno prepletena. Nemalokrat smo v zadnjih letih bili priča, destabilizacije Evropske unije s strani nekaterih držav članic, pa tudi skrajnih gibanj, ki svojih simpatij do ruskega predsednika Putina niso skrivali. Žal  se je v zadnjem obdobju, vse do vojne v Ukrajini tudi Slovenija, vse prevečkrat znašla v t.i. klubu problematičnih. Vendar ne glede na dosedanje “soliranje” nekaterih so se na sankcije vsi odzvali enotno in hitro. Kot pravi evropski poslanec iz vrst RENEW EUROPE / LMŠ bi bil zgrožen, če temu ne bi bilo tako, saj je prav Unija bila zgrajena na temelju posledic II. svetovne vojen in s ciljem zagotavljanja trajnega miru. Ukrajinska tragedija po Grošljevem mnenju kaže kako energetsko odvisna je EU in , da je edini izhod iz nenehne odvisnosti, doseganje ciljev Zelenega dogovora. Zaveda se, da bodo začetki težki, celo za mnoge boleči a so nujni. Alternative kot pravi Evropejci kot tudi preostali del sveta nimamo.

 

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je poudaril pomen geotermalnega potenciala, zlasti na severovzhodnem delu Slovenije. Pritrdil je, da si zanesljivega vira energije v Sloveniji ne moremo predstavljati brez jedrske energije. »O tem, ali bomo gradili en velik reaktor ali več manjših po zgledu Francije, pa je potrebno poslušati stroko in vse deležnike vključiti v omenjeni proces,« je še dodal. Po njegovi oceni se bodo stvari nekoliko spremenile v luči dogajanja v Ukrajini in sprejetih sankcij, zato bodo kmalu na mizi predlogi, kako in koliko sredstev bo EU namenila tako prehodnim energentom kot tudi – še bolj pomembno – trajno zelenim virom energije. Vendar se cilj ne sme spremeniti, lahko in moramo pa morda spremeniti načine, kako do zastavljenega, je še opozoril dr. Grošelj.