Vloga liberalizma po epidemiji

Evropski poslanec iz vrst LMŠ / RENEW EUROPE dr. Klemen Grošelj je v soboto 19.2.2022, v Kamniku, gostil srečanje z imenom “Vloga liberalizma po epidemiji”. Skupaj z Matejem Špeharjem, Petro Mišič, Matjažem Kosmačem ter Dejanom Jefimom. Strinjali so se, da je čas epidemije z virusom COVID-19 je bržkone razgalil vse pomanjkljivosti družbenih sistemov in podsistemov. Hkrati pa je dal veter v jadra avtokratom in populističnim politikam, ki na zahtevna vprašanja odgovarjajo s skrajnimi izključevalnimi stališči. Četudi je bilo v prvem valu jasno, da lahko velike krize premagamo samo s solidarnostjo, vključevanjem in verodostojnimi informacijami lahko opazimo, da nekateri žal avtokracijo vseeno vidijo kot edino možnost. Liberalizem v ospredje postavlja človeka z vso svobodo njegovih pogledov na družbo ter vlogo njega samega v tej. Poudarjajo, da je liberalizem obenem  vključujoč in protiutež skrajnostim, stavi na dialog in vključevanje slehernika v skupnost.

 

Uvodoma je dr. Grošelj zbrane pozdravil in poudaril pomen liberalnih vrednost za nadaljni razvoj Evropske unije. Prepričan je, da so skrajna stališča, katerim smo lahko priča na žalost tudi v Evropskem parlamentu izraz vse besede in nemoči populistov, ki ne najdejo političnih, pravnih ali siceršnjih argumentov v razpravah in odgovarjajo z retoriko, ki je značilna za trideseta leta prejšnje stoletja in za katero smo menili, da je ostala na pogorišču 2. svetovne vojne. Samo močna civilna družba, visoka raven aktivnega državljanstva in vključenost vseh deležnikov v korekcijske procese po Grošljevem mnenju, lahko prinesejo dobre rezultate. Volitve pa so tisti mehanizem, katerega mora družba izkoristiti, je sklenil evropski poslanec.

 

Kosmač in Špehar  sta izpostavila pomen in pasti socialnih omrežij. Gre po njunem mnenju za odlično orodje, ki v osnovi nudi uporabnikom boljšo povezanost a hkrati so v zadnjem času postala med drugim tudi orodje za politična sporočila. Vendar pa opozarjata, da moramo biti posebej pozorni na t.i. lažne novice. Predvsem je pomembno preveriti vir informacije ali v primeru socialnih omrežij račun iz katerega prihajajo, hkrati se o določeni tematiki  informacije poiskati na ostalih virih. Sovražni govor je nekaj, s čimer so lastniki socialnih omrežij se podrobneje začeli ukvarjati po tragičnem dogodku v okviru ameriških volitev, vendar pa mora v prvi vrsti vsak posameznik poskrbeti, da se na tovrstne pravokacije ne odzove. Hkrati pa bodo morala socialna omrežja še mnogo postoriti na verifikaciji uporabniških račun, kajti problematika “fake profilov” postaja vse večja. Varovanje podatkov, katere s pridom izrabljajo algoritmi socialnih omrežij pa je še eno v nizu pomembnih vprašanj tudi iz vidika zasebnosti, katerega bo morala EU še naprej dosledno obravnavati in poiskati ustrezne rešitve je opoziril Jefim.

 

Javni nastopi so tisti, ki prepričajo volivke in volivce, zato je za ohranitev liberalnih vrednot izjemno pomembno, da sporočila s katerim branimo svobodo človeka in skupnosti kot celote prodrejo v javnost. Po mnenju Mišičeve morajo temeljne liberalne vrednote biti enotne v vsej Evropski uniji in v skladu s tem je potrebno poenotenje v skupni in predvsem enotni komunikaciji le teh. Pozdravila je dejstvo, da so sorodne liberalne stranke po vsej EU vpete tudi v krovne liberalne organizacije a hkrati opozarja, da nemalokrat v luči potrebe nacionalnih politik ne prevladajo liberalna sporočila. Gre po njenem mnenju za izjemno priložnost, da po epidemiji liberalizem prodre v ospredje, saj so se ravno v času hude zdravstvene krize populistična in skrajna sporočila izkazala za neuspešna, tako je prevladala skrb za sočloveka in ne politika razdvajanja in nenehnega obtoževanja.