Zakaj bom volil LMŠ

Pred nami je zadnji dan volilne kampanje in v prihodnjih urah bo nastopil volilni molk. Naj bo dan volilnega molka dan za iskren pogled v retrovizor, dan za opominjanje na dogajanje v zadnjih dveh letih in dan za premislek, kako res želimo živeti v prihodnje.

Prav LMŠ je tista stranka, ki se je dokazala v boju proti naraščajočemu in razraščajočemu avtoritarizmu vladajoče koalicije in še posebej stranke SDS.

Razumem, da mnogim med nami različni bombončki in bombonjere lahko pomenijo veliko. A zavedati se je potrebno, da zastonj kosil ni nikjer in da bo račun za vse to še prispel – če sem malce ironičen, je verjetno že na pošti. Vsi zelo dobro vemo, da ja vsak kredit treba vrniti in četudi je pridobljen zelo ugodno, je še vedno dolžniško razmerje. Zato ne nasedajmo ceneni propagandi, kaj nam je vlada Janeza Janše dala, ker vse kar naj bi dala, je dala iz naših žepov in žepov prihajajočih generacij – tako rekoč je iz našega levega žepa vzela in nam dala v desni žep ter pri tem verjela, da nihče tega manevra ne bo opazil.

LMŠ je v času sodelovanja v vladi dokazala, da lahko skrbi za ljudi in za javne finance; davčno je razbremenila regres, v državnem proračunu, naši skupni »denarnici«, je pustila za sabo 225 milijonov evrov, ne rdečih številk. In prav ta proračunski presežek je aktualni vladi omogočil, da se je lahko zadolževala, kakor se je. Danes se ne more več, to jasno kažejo pričakovani donosi na slovensko 10-letno obveznico, ki so najvišji po letu 2017. Vem, kaj bodo rekli kritiki; ja, ampak bonitetne agencije pa pravijo drugače. Seveda, da pravijo drugače, a spomnite se, kaj so te iste agencije govorile še nekaj dni pred bankrotom Lehman Brothers leta 2008, nekaj dni pred krizo.

LMŠ je stranka, ki VREDNOTE zapisane v naši ustavi in temeljnih pogodbah EU, dejansko ŽIVI. Se spomnimo sendviča? Primerjajmo ga s kopico škandalov članov aktualne vlade od mask do kadrovanja, zlorab položaja, kazenskih postopkov, s solzivcem zaplinjene Ljubljane, pozabljenih in neplačanih hotelskih računov in še bi lahko našteval. In spomnimo se, kako je generalni sekretar stranke LMŠ prevzel vso odgovornost, medtem ko aktualna koalicija brutalno in surovo kadruje politično in nepotistično. LMŠ je garancija, da se bodo vrnili časi, ko bo kraja spet kaznovana. Vsaj z vidika politične odgovornosti pa bo bodo ponovno kaznovani tudi klici generalnih sekretarjev strank članom upravljanja podjetij.

LMŠ je garancija vrnitve v normalnost, ki je ni odnesel covid, ampak avtoritarna narava vlade Janeza Janše, kar potrjuje tudi nedavna analiza Freedom House, ki je bila, tega ne pozabimo, nosilka ameriškega boja proti nacizmu in fašizmu v štiridesetih prejšnjega stoletja.

LMŠ je stranka, ki je z odlično ekipo poslank in poslancev že do sedaj dokazala, da ima trden program in ponuja lahko ponudi rešitve, ki bodo Slovenijo ohranile kot odprto, svobodno, socialno in k razvoju usmerjeno državo in družbo. Da bo Slovenija država, v kateri lahko vsakdo razvije vse svoje talente in potenciale, ne glede na politično ali etnično pripadnost, ne glede na spolno usmeritev, ne glede na socialni položaj ali katerokoli drugo lastnost ali značilnost. Za Slovenijo, ki bo imela dobro in uspešno javno šolstvo, ki bo vsem otrokom omogočil, da razvijajo celoten nabor svojih talentov, ne glede na gmotni položaj svojih staršev. Za Slovenijo s svobodnimi in neodvisnimi mediji, kjer pravica do svobode govora in pravna država, nista politična puhlica ampak vrednota in norma. Za javno zdravstvo, v katerem bo zdravje pravica vseh državljank in državljanov in ne tržna dobrina za profite zavarovalnic in zasebnikov. Za odprto, konkurenčno ter razvojno gospodarstvo, ki bo skozi dvig dodane vrednosti, zagotavljalo blagostanje nas vseh in ne bo temeljilo na ekscesnem zadolževanju, ki nas je že pahnilo v krizo pred desetletjem.

Glas za LMŠ, je glas za normalno, odprto in razvojno naravnano Slovenijo. 

Za LMŠ bom volil, ker mi je mar.