Vrtiljak sprenevedanja in politične nečimrnosti o janšizmu

Tako kot vprašanje širjenja sovraštva, strahu, homofobije, šovinizma in seksizma ni vprašanje svobode govora, tako vprašanje janšizma, kot politične doktrine vladanja, ni vprašanje diskriminacije ali političnih čistk, ampak vprašanje delovanja pravne države in zakonitosti. Skrajna iliberalna slovenska desnica, ki se zgleduje po avtokratih, kot so Orban, Trump, Kaczynski in podobni, danes vpije o politični diskriminaciji in čistkah, pri čemer jo podpira celo koalicijska stranka SD. Ta ali noče ali pa enostavno zaradi lastne politične preračunljivosti in nečimrnosti, ne razume ali noče razumeti bistva problema. Glede na njene izjave, bi lahko rekel, da gre za čisti  politični oportunizem.

Ko govorimo o janšizmu govorimo o politiki, ki deluje po načelu, da cilj opravičuje vsa sredstva, četudi se kasneje ugotovi in celo razsodi, da gre za ukrepe in odločitve, ki so nezakonite ali celo neustavne. Vprašanje je ali smo kot družba to pripravljeni, takšno politiko tiho sprejeti ali pa se potruditi, da takšno politiko in njene posledice odpravimo, s ciljem, da se ne nikoli več ne ponovi. Ne verjamem, da si še kdo želi, da bi bil ponovno zaprt v mejah lastne občine, da bi se kaznovalo ljudi zaradi bureka na javnem mestu, da bi se minister za notranje zadeve, potem ko je prekomerno in mimo vseh standardov policijskega delovanja zaplinil Ljubljano, vehementno sprehajal po glavnem mestu v spremstvu oboroženih specialcev in t. i. robokopov. O vsem tem si lahko več preberemo v zdaj že pozabljenem poročilu strokovne komisije Policije na to temo. Govorimo o  politiki podmiznega dogovarjanja za posle z državnimi podjetji, o politiki kadrovanja naših ne glede na strokovnost in ne glede na to ali izpolnjujejo zakonske kriterije za določeno funkcijo ali ne. In še bi lahko našteval. O takšni politiki govorimo.

In če se kot družba odločimo, da bomo tako politiko zavrnili, potem se neizogibno postavi vprašanje odgovornosti izvajalcev te politike. Še posebej pomembno je to vprašanje v organizaciji, kot je Policija. Gre za vprašanje, ki ni samo pravno, ampak tudi politično. Ali bomo enostavno kar sprejeli njihove prazne argumente, da so pač bili takšni časi oziroma da so pač ubogali ukaze. Sam menim, da morajo ljudje, ki so delovali nezakonito in v nasprotju s pravili službe in stroke, nositi tudi osebno odgovornost. In tako pač mora biti. In ne, ne gre za politično maščevanje.

 

In nenazadnje, če je nekdo ukazal zapliniti Ljubljano ali uporabiti plinska sredstva, ki so mimogrede kemijsko orožje po vseh mednarodnih pogodbah in konvencijah, mimo pravil in standardov stroke in zakona, potem tak posameznik enostavno ne more ostati na funkciji, na podlagi katere je tako dejanje izvedel. In tako pač mora biti. Ker si ne želimo ponovitve vsega in še več, kar smo doživljali v času zadnje Janševe vlade.