“Renew europe je razumsko jedro Unije, kjer ni prostora za skrajnosti in populizem”

Evropska poslanca dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva (RENEW EUROPE), sta v soboto 21.10.2023 gostila še enega v seriji dvodnevnih dogodkov z imenom RENEW GOES LOCAL. Nič kolikrat sta že izpostavila, da je politika lahko uspešna, le takrat, ko navdih  in ideje črpa iz ljudi. Zavedata se, da se evropska politika, tudi zaradi nekaterih slabih praks tako politikov kot samih institucij, morda pri ljudeh zdi malce oddaljena. Pa vendar vselej opozarjata, da je preko devetdeset odstotkov zakonodaje, ki jo sprejmejo nacionalni parlamenti tako ali drugače povezana z akti, sprejetimi prav v Evropskem parlamentu. Renew europe v parlamentu predstavlja tretjo najmočnejšo politično skupino, zato pomembno vpliva na sooblikovanje zakonskih predlogov. V želji po spoznavanju samih potreb na t.i. terenu in spodbujanju lokalnega prebivalstva k podajanju predlogov in pobud sta, ko omenjeno gostila dvodnevni dogodek z imenom Renew goes local.

Beseda je tekla o aktualnih geopolitičnih dogodkih v svetu, pri čemer je bila debata o razmerah na Bližnjem Vzhodu usmerjeno v jasno sporočilo, da je dejanje Hamasa vredno vsakršne obsodbe, da pa ima Izrael izjemno veliko odgovornost pri izvajanju svojih operacij  ter da mora biti temelj vseh aktivnosti izraelskih sil mednarodno in humanitarno pravo. Dr. Grošelj je kot izjemen poznavalec mednarodnih odnosov opozoril, da v kolikor ne bo upoštevano načelo humanitarnosti in sorazmernosti, lahko zadeve na Bližnjem Vzhodu še močneje esklirajo, kar pa bi po njegovem mnenju ogrozilo celotno regijo, hkrati pa bi posledice čutila tudi Evropska unija in nenazadnje ves svet.

V nadaljevanju je evropski poslanec iz vrst RENEW EUROPE poudaril, da je zeleni preboj, ne samo moment varovanja okolja, pač pa gre za razvojni moment Unije, kjer bo ključno zasledovati dva osrednja cilja. Torej na eni strani, varovanje okolja in na drugi strani razvojno tehnološki preboj. Zato gleda na t.i. GREEN DEAL s precejšnjo mero optimizma, saj se zaveda, da samo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, vlaganja v inovacije, raziskave in razvoj ob zasledovanju začrtanih okoljskih standardov, lahko Uniji omogočijo ohranjanje ali rast blagostanja na pram ostalim tekmecem v svetu.

Generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković in poslovni direktor Svobode Peter Majerle sta predstavila načrt sodelovanja s poslansko skupino Renew Europe pred evropskimi volitvami. Predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah je delil svoje izkušnje s sodelovanjem z drugimi strankami v EU, ki imajo svoje predstavnike v politični skupini Renew Europe in možnosti sodelovanja lokalne ravni s kolegi iz tujine. Zbrane pa je nagovoril tudi predsednik vlade in stranke Svoboda Robert Golob s svojo ministrsko ekipo. Naslednji dan so udeleženci dvodnevnega dogodka svoje znanje preverili tudi v praksi v okviru delavnic ter simulacij zasedanja različnih evropskih institucij.